Nastopi, tekmovanja

Uživamo v druženju in poustvarjanju lepe glasbe.

DA KODER CARMEN MANET HODI…

 

Ob koncu leta 2016 smo predstavili projekt z naslovom Da koder Carmen manet hodi… Koncert, ki je bil izveden 11. decembra 2016 v Gimnaziji Kranj, je bil posvečen peti obletnici delovanja zbora.

Predstavili smo se z razgibanim programom in skladbami domačih ter tujih avtorjev. Koncert smo popestrile s plesom in multimedijsko predstavitvijo, ki je je gledalce popeljala skozi naše zabavne skupne spomine.  V prvem delu koncerta smo izvedli pet najljubših do sedaj izvajanih skladb po izboru pevk. Koncert so popestrile tudi odlične solistke Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Tajda Jovanovič  je bivša članica zbora, Ernestina Jošt in Andreja Nika Fabjan pa v zboru še sodelujeta. Vsaka izmed njih se je predstavila s solo nastopom.

Drugi del koncerta bi lahko imenovali Zvok je beseda, beseda je zvok po istoimenskem tematskem sporedu, izvedenem na Sozvočenjih 2016. Vse pesmi so namreč brez pomenskega besedila. Naš tekmovalni program nam je  prinesel prvo nagrado na regijskih Sozvočenjih in tudi delitev glavne nagrade na državnem srečanju. Pri skladbi Amate Adea Karla Jenkinsa nas je spremljal godalni kvartet Slovenske filharmonije, skupaj pa smo izvedli tudi božični zaključek koncerta.

Po koncertu smo pripravili praznični bazar in obiskovalce pogostili s čajem, kuhanim vinom ter carskim pražencem. Koncert smo ponovili februarja v Radovljiški graščini.

PLES GLASOV

Ples glasov je naslov koncerta popularne glasbe. Sproščeni projekt je vseboval glasbo znanih izvajalcev – Enye, Bruna Marsa, Franka Sinatre, Tine Turner, Katrinas, Michaela Jacksona, skupin Queen, Abba in Green Day. Koncert je režiral Marjan Štikar (iz Šentjakoba na avstrijskem Koroškem) in pesmi poivezal v smiselno vsebinsko celoto.

Pevke smo se preobrazile v delavke čistilnega servisa in skušale s pričaranjem bleščečih iluzij vsaj za hip ubežati tegobam vsakdanjosti. Naši čistilni pripomočki so dobili čisto drugačno vlogo. Z metlami se je plesalo, ščetke so postale mikrofoni, na vedrih smo sedele  ali jih imele za kuliso, lestev je postala improviziran oder. Pri koreografijah smo uporabljale tudi gumijaste rokavice, krpe in metlice za prah. V odmorih med pesmimi smo si čistilke ogledovale odlomke iz telenovel, ki so imele podnapise, največkrat v nobeni zvezi z izrečenim, pač pa z veliko aluzijami na življenjske probleme malega človeka.

Koncert smo zaključili v sodelovanju z moškimi pevci. Na odru so se nam pridružili člani Gorenjskega okteta in naši nekdanji in sedanji dijaki, izkušeni pevci.

Sporočilo koncerta lahko povzamemo z besedami skladbe iz dodatka, ki jo je kot solist zapel kar zborovodja Primož Kerštanj: Don’t worry, be happy! Ne skrbite in bodite srečni!

ŠVICARSKO DOŽIVETJE

Ideja o sodelovanju na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Montreuxu, se je porodila, ko smo v Kranju gostilI enega najboljših švicarskih pevskih zborov: Männerstimmen Basel. Mladi moški zbor vodi Oliver Rudin in se uspešno udeležuje domačih in mednarodnih tekmovanj.

Tekmovanje ponuja privlačne denarne nagrade in je zato priljubljeno med zbori s celega sveta. Na tekmovanju smo se predstavili s skladbami iz obveznega in prostega programa.

V prvem delu smo se prestavili z energičnim nastopom. Izbrali smo skladbe Ambroža Čopija, Jana Magneja Førdeja in noviteto Gašperja Jereba, ki je posebej za naš zbor uglasbil pesem angleškega pesnika Byrona: So we’ll go no more a rowing.

Nastope je spremljal tudi veleposlanik Republike Slovenije v Švici, gospod Franc Mikša s soprogo.

Ogledali smo si tudi tekmovalne koncerte ostalih pevskih zborov. Vsak zase je bil nekaj posebnega. Zavedali smo se, da so bo težko uvrstiti v tekmovanje za veliko nagrado. Med podelitvijo ženskim zborom smo zadrževali dih. Najprej je z oceno »zelo dobro« prijel priznanje švicarski zbor Callirhoe, nato so dodelili tretjo nagrado in oceno »odlično« italijanskemu zboru Vox Cordis, nato pa obvestilo, da druga nagrada ni bila podeljena in zbor Carmen manet je osvojil prvo nagrado z oceno »excellent avec distinction«, kar bi še najlaže prevedli kot izvrstno z odliko.

Tako smo se za Veliko nagrado mesta Montreux pomerili z zborom iz Južne Koreje. Po besedah enega od žirantov, Francoza Thiebouta, smo žirijo prepričali z izbiro programa, muzikalnostjo in svojo odrsko energijo, za katero ima veliko zaslug naš uspešni zborovodja Primož Kerštanj. Zbor Carmen manet je postal dobitnik Velike nagrade mesta Montreux.

Še nikoli nismo bili bolj ponosni na svoj zbor in svojega dirigenta. Dan po veličastni zmagi smo se odpeljali še v Basel. Tam so nas toplo sprejeli fantje iz zbora Männerstimmen, nam razkazali mesto, zvečer pa smo izvedli skupen koncert.

Švicarsko potovanje se je izkazalo za eno najlepših postaj na poti zbora Carmen manet do sedaj. Utrdilo je vezi med pevkami in prineslo uspeh nad pričakovanji ter s tem potrditev, da delamo dobro. Verjamem, da nas s Primožem Kerštanjem na čelu čaka še veliko lepega.

PESEM SEVERNEGA VETRA

Pesem severnega vetra je tematski koncert, ki je poslušalcem približal dela skladateljev iz severne Evrope. Pesmi smo izvajali v originalnem jeziku. Večina jih je bila v Sloveniji izvedena prvič. Vsa besedila pesmi smo prevedli in jih recitirali na koncertu.

Program je poleg zanimivih pesmi bogatila kostumografska podoba. Raziskali smo oblačilno kulturo držav iz katerih prihajajo pesmi in izdelali štiri tipične kostumske podobe. V sodelovanju s Folklorno skupino Sava Kranj, ki ima bogat kostumski arhiv, smo z izposojo oblačil uspeli oblikovati prepričljiv posnetek švedske, norveške, finske in estonske noše, ki smo jih pevke nosile na koncertu.

Koncert smo dvakrat izvedli v Kranju na letnem prizorišču Khislstein in ponovili na Jesenicah, v Radovljici in v Šentjakobu v Rožu.

MISIJA GUANGZHOU

Carmen manet smo se v času od 8. do 12. novembra 2012 odpravili na drug konec sveta, v kitajski Guangzhou. Udeležili smo se 2 tekmovanj: Guangzhou Open International Choral Competition za vse prijavljene skupine in Xinghai Prize International Choral Competition, namenjen uveljavljenim zborom. Carmence smo se na Kitajskem potegovale še za najboljšo fotografijo zbora s festivalsko zastavo in najboljši videoposnetek za uradno festivalsko pesem.

Vse pevke in tudi naš dirigent, smo se na Kitajsko odpravljali prvič in zato z navdušenjem pričakovali dan odhoda. Po zapletih z zastoji na italijanski avtocesti in preloženem letu, smo prileteli v Hong Kong. Tam nas je pričakala lepa novica, da smo zmagali na tekmovanju za najboljšo fotografijo festivala s temle posnetkom (KLIK).

Z avtobusom smo se odpeljali v Guangzhou in naslednje jutro že prepevali na tekmovalnem odru. Organizatorji so izkazali veliko razumevanja in so nam zaradi zamude letala omogočili tonsko vajo izven urnika ter celo prestavili naš tekmovalni nastop na popoldanski termin.
Pevke smo na odru prikazale česa smo sposobne, zato smo z odra odšle z dobrimi občutki, ki so bili na podelitvi nagrad potrjeni s 25,45 točkami in zlato diplomo V. stopnje. Dosežene točke so bile najvišje število točk v vseh kategorijah na tekmovanju Guangzhou Open International Choral Competition.
Naslednji dan sta nas čakala kar dva tekmovalna nastopa v okviru tekmovanja z naslovom Xinghai Prize International Choral Competition. Ta del tekmovanja je bil namenjen zborom, ki so se z dosežki že uveljavili v mednarodnem prostoru. Najprej smo nastopili v kategoriji Ženskih zborov v katero smo bili uvrščeni neposredno, z dobrim dosežkom na tekmovanju v Rivi del Garda lansko leto, kasneje pa še v kategoriji Pop, jazz, gospel, v katero smo se uvrstili z odličnim nastopom prejšnjega dne.
V ženski kategoriji smo predstavili pisan mozaik sakralne, ljudske in moderne glasbe tujih in slovenskih avtorjev, s katerim smo si pripeli platinasto nominacijo.
Pester program smo prikazali tudi v kategoriji Pop, jazz, gospel, kjer smo prav tako osvojili platinasto nominacijo.
Preostale dneve smo preživeli razkropljeni po velikem mestu Guangzhou s 13 milijoni prebivalcev, kjer smo si ogledovali znamenitosti ali pa barantali za cene v nakupovalnih ulicah, skupaj pa smo se odpravili še na dve ekskurziji, kjer smo si med drugim ogledali tudi vasico Kaiping in mesto Foshan. Ogledali smo si posebne zgradbe pod Unescovo zaščito v kraju Zili, imenovane Diaolou in 1000 let star taoistični tempelj, ples levov in predstavitev borilne veščine kung-fu. Ogleda vredna je bila tudi na novo zgrajena opera v Guangzhouju in njegovi številni parki, med njimi vrt orhidej in pa živalski vrt. Mesto je v najlepših barvah zažarelo ponoči, ko smo si njegove veličastno osvetljene zgradbe lahko ogledali z ladjice na Biserni reki. Tudi zaključek festivala je bil nekaj posebnega: pod 600 m visokim televizijskim stolpom – Guangzhou Tower je naenkrat zaigralo kar 51 pianistov.
Kitajska je bila tako za nas prav posebna izkušnja. Kitajska kultura se od naše močno razlikuje. Ljudje so prijazni, radovedni in so se kar naprej hoteli slikati z nami. Najpogostejša tarča »paparazzev« je bil naš, preko 2 m visok zborovodja Primož in pa svetlolaske v zboru. Obe lastnosti sta za Kitajce namreč zelo nenavadni.
Hrana je bila poglavje zase, saj nima prav dosti skupnega s tisto, ki jo pri nas strežejo v kitajskih restavracijah. Tako smo bolj izbirčne članice zbora preživele 8 dni ob uživanju riža in občasnih izletih v vsemogoče globalne verige hitre prehrane, ki jih niti na Kitajskem ne manjka.
Turneja je bila zares nekaj posebnega in bo vsem ostala v lepem spominu.